Några tips om

Förvaring


Tänk dig tre olika grupper av grönsaker: Vanliga grönsaker, Färska kryddor och Växthusgrönsaker.Vanliga grönsaker


Föredrar kyla, förpackning och begränsad luftcirkulation. De inkluderar: Broccoli, fänkål, majrova, pak choi, grönkål, mangold och liknande. Sallat, rödbeta, morot och lök.


De här grönsakerna vill ligga i en öppen plastpåse i kylskåpets grönsakslåda, eller motsvarande. Plasten hindrar fukten från att lämna grödan och lådan begränsar luftutrymmet. Samtidigt behöver grönsakerna kunna andas lite, annars blir det för instängt och fukten riskerar skada maten.


Om du är osäker på hur en grönsak ska förvaras är det här antagligen det bästa viset. Känns det för pilligt med plastpåsen går det ofta bra att bara köra ned det i grönsakslådan också.


Knippade grönsaker trivs oftast bäst av att man skära av blasten, annars dricker den upp vätskan i rötterna. Detta gäller t ex morot och rödbeta, men spelar ingen roll för lök.Färska kryddor


Mår bäst av att stå kallt i vatten. Detta gäller persilja, koriander, fänkålsblast och liknande. Ta en bredbottnad bytta eller glas, fyll med ett par cm vatten och ställ i grönsaks-knippet. In i kylskåpet. Efter några dagar kan man byta vatten och klippa av grödan längst ned (precis som man gör med blommor). 


Känns det omständligt med vatten i kylen går det absolut att förvara färska kryddor som vanliga grönsaker istället.Växthusgrönsaker


Inkluderar tomat, basilika, aubergine, gurka, paprika och chili. Odlas det i växthus tillhör det oftast den här gruppen. De trivs bäst i 10-14 graders värme, kallare än så förstör cellerna, Förvränger smaken och försämrar kvalitén.


Tydligast är basilikan som helt enkelt blir svart i kylskåpet, men även tomat och gurka mår sämre när det är för kallt. Jag brukar låta dem ligga framme i köket, Skafferiet är en idé också.


Lycka till!