Lilla jordbrukets logotyp, en traktor med stor lök och hund på taket

Välkommen till

Lilla jordbruket


Här odlar vi grönsaker, ekologiskt och småskaligt. Låter det spännande? Bli delägare i skörden och handla direkt från din egen bonde. Närodlade i Göteborg, hållbart på riktigt. 

Bli delägare i skörden hos din personliga bonde

Andelsjordbruket

Hos oss kan du bli andelsägare! Det innebär att du kan luta dig tillbaka och veta att närodlade ekologiska grönsaker är ordnade hela säsongen.


I andelsjordbruket levereras grönsakskassar en gång i veckan från augusti till november. Du hämtar dem på en leveranssplats i Göteborg eller ute på gården i Bergum.

Det som odlas här ute blir ditt tillsammans med hundra andra. Grönsakskassarna plockas till ett varierat, spännande och lättlagat innehåll.


Mängden är vad vi tänker räcker till ett tvåpersonershushåll. När du inte är hemma bokar du enkelt om grönsakerna i en ny webbapp.

Du får även ett nyhetsbrev varje vecka med innehållet, recepttips och vad som pågår på gården.

Vad innehåller en grönsakskasse?

Under augusti-september dominerar växthusgrönsakerna - tomat, paprika, gurka och zucchini. Men även en god bredd av färska bladgrönsaker, morötter och majskolvar.


Hösten präglas av ordentlig mat - vitkål, morot, potatis och pumpa, men även här får vi sallat, persilja och koriander från våra växthus. 


Och ytterligare 30 sorter (skrolla ned för hela listan på vad som odlas på Lilla jordbruket) - bland annat göteborgsodlad sötpotatis och störbönor. Gästspel från grannarna Leif och Sandra Rydevald dyker också upp.


Varje vecka bjuds 5-7 grödor, komponerat med sju säsongers erfarenhet. Ibland finns det för mycket grönsaker, dem kan du boka in löpande utan extra kostnad. 

Grönsaker i augusti
Tomat, rödlök, gurka, gul lök - samt persilja och vitkål ej i bild
Mer från augusti
Svartkål, morötter, zucchini, tomater och vitlök - en annan vecka i augusti.
Grönsaker i september
Vitlök, potatis, majs, broccoli, kålrabbi, gurka och lök - en septemberkasse från Lilla jordbruket
Grönsaker i oktober
Polkabeta, sommarkål, purjolök, vitlök och majs tillsammans med de sista tomaterna och paprikorna från växthusen
Majgrönsaker
Lök, rädisa, koriander, pak choi, sallat och tomater - en av grönsakskassarna i maj.

Bortrest?

Du kan avboka leveranser, i en lättanvänd webbapp klickar du i när du vill boka av eller boka in leveranser.


Det går alltid bra att boka om, men det är även ett tillfälle du kan låta en granne eller kompis prova på andelsjordbruket, tips! Sista chansen att boka av samma veckas leverans är tisdagar - sen skördar vi dina grönsaker.


Avbokade veckor kan du boka in igen senare under säsongen (då får du två grönsakskassar den veckan) eller spara som rabatt till säsongen därpå.

Dela på risk och belöning

På en grönsaksodling kan väder, ohyra och sjukdom ställa till det för skörden. Vanligtvis står bonden med hela risken - i ett andelsjordbruk delar vi på den tillsammans.


Ett exempel var den senaste säsongen, angrepp på småplantorna ledde till mindre grönsakskassar under sommaren. Samtidigt har olika överskottsgrödor kunnat bokas in nästan hela säsongen.

Leveransplatserna

Här läser du om var vi levererar - för att det ska vara passa med vardagslivet är det viktigt att du har vägarna förbi platsen du planerar hämta från. Leveransavgiften, förutom gården som är gratis, motsvarar 20 kr per grönsakskasse. 


Vill du öppna en leveransplats? Leveransrundan går från Bergum i nordöstra Göteborg till Majorna och tillabaka via Redbergsplatsen och Munkebäck. Om det funkar med rundan och vi tillsammans hittar ett gäng andelsägare så kör vi gärna

Gården

En sval kyl håller grönsakerna fräscha i packlokalen.


Hitta hit: Lilla jordbruket, Bergums mellangårdsväg 1.

Leveranstid: Torsdagar 15:00

Öppettider: Öppet dygnet runt, grönsakerna plockas bort på måndagar.

Sjömanskyrkan

Den stora utlämningsplatsen i centrala Göteborg. Här hämtar du grönsakerna färdigpackade på borden i källaren. 


Hitta hit: Sjömanskyrkan på Stigbergstorget.

Leveranstid: Torsdagar 15:30

Öppettider: Torsdagar 15:30 - 19:30.

Bergsjön

Den här platsen drivs av en andelsägare! Färdigpackade grönsakskassar levereras till en hylla i carporten. Det går bra att hämta till och med fredag eftermiddag,


Hitta hit: Kollektivhuset Stacken

Leveranstid: Torsdagar 14:30

Öppettider: Torsdagar 14:30 - 21:00, fredagar 08:00 - 18:00.

Hammarkullen

Den här platsen drivs av en andelsägare! Färdigpackade grönsakskassar levereras till en hylla i carporten. Det går bra att hämta till och med fredag eftermiddag,


Hitta hit: Lilla hålskogsgatan, du får detaljerna på mejlen.

Leveranstid: Torsdagar 14:30

Öppettider: Torsdagar 14:30 - 21:00, fredagar 08:00 - 18:00.

Kåken

Den här leveransplatsen drivs av Göteborgs stad där vi deltar i ett projekt. Grönsakerna finns i ett skåp på gården och färdigpackade kassar levereras.


Hitta hit: Kulturhuset Kåken, hållplats Stockholmsgatan.

Leveranstid: Torsdagar 16:40

Öppettider: Torsdagar 16:40 - fredagar 19:00

Fler leveransplatser

Några leveransplatser är på gång att öppna - anmäl ditt intresse för att hämta där till info@lillajordbruket.se. När vi är tillräckligt många kör vi.


  • Musikens hus: Skåp på gårdsplanen.
  • Lilla Änggården: Likadant skåp som på Kulturhuset Kåken.
  • Walter Bengtssons gata i Sandarna: I trapphus hos andelsägare.
  • Perukmakaregatan i Utby: Hos andelsägare.

Järntorget

I bottenplan på Brick Studios ligger co-workingutrymmet Mindpark som gjort plats för Lilla jordbruket. Ett nytt kylskåp håller grönsakerna pigga.


Hitta hit: Mindpark, Masthamnsgatan 3

Leveranstid: Torsdagar 14:45

Öppettider: Tors-fre 08:00-16:30


Vidkärr

Den här platsen drivs av en andelsägare! En sval hylla bullas upp som du plockar ifrån. Även här finns extralåda, plocka på dig om du vill eller behöver.


Hitta hit: Nösundsgatan i Vidkärr, du får detaljerna på mejlen.

Leveranstid: Torsdagar 17:00

Öppettider: Torsdagar 17:00 - 21:00, fredagar 07:00-19:00.

En lista på grönsakerna

i andelsjordbruket

Sockerärt • färsk vitlök • körsbärstomat • sallat • spenat • salladslök • rabarber • trädgårdsmålla • rädisa • broccoliknippe • pak choi • morot • majrova • gul lök • gräslök • persilja • nypotatis • dill • sommarkål • frilandsgurka • rödlök • zucchinitomatgurkapaprika • basilika • brytbönorstörbönorgrönkål • kålrabbi • rödbeta • polkabeta • vitlök • stjälkselleri • majs • pumpa • vitkål • purpurkål • potatis • purjolök • sötpotatis • rotselleri • mangold • koriander • vintersallat

färsk vitlök
broccoli
zucchini
purjolök
vitlök
rädisor

Odlingen är

KRAV-

certifierad


Vi träffar nära nog alla våra kunder och skriver nyhetsbrev varje vecka, så varför är det i så fall viktigt att vi är ekologiska? Vi skulle ju kunna beskriva våra odlingstekniker, bjuda in kunderna till gården och låta var och en bestämma sig om det är ekologiskt eller ej.


Det gör vi också, det är viktigt. Men KRAV-märket grundar oss i en formell värld där antalet företag och kunder som använder det räknas. Det skyddar också begreppet "ekologiskt" som annars utsätts för glidningar i vårt språkbruk. "närodlat", till exempel, är nog så viktigt men inte nödvändigtvis miljövänligt. Hör mer om detta i intervjun podden Odlarna gjorde med Olle som är verksamhetsledare på Lilla jordbruket.