Att plöja, harva och fräsa dödar livet i marken. Genom att inte gräva låter vi maskar, mykorizzha och alla andra som lever i jorden frodas. Vi försöker hålla plantor i marken hela säsongen, och när vintern kommer matar vi jorden med ensilage. Därefter täcks marken tills våren kommer.
När man sår är jorden bar i flera veckor innan grödan börjar försörja marklivet genom sin fotosyntes. Vi planterar ut stora plantor istället så att livet fortsätter utan avbrott. Stora plantor klarar sig också bättre mot ohyra och sjukdomar, win-win helt enkelt.
Vi komposterar skörderester och andra bra kompostingredienser som sedan återförs till odlingen. Det räcker dock inte: Vi säljer ju grönsakerna och därmed försvinner en hel del näring från odlingen. För att sluta kretsloppet tar vi till exempel vara på hästgödsel från närliggande hästgårdar.
Våren 2019 kom podcasten Odlarna på besök och intervjuade Olle Olsson som odlar grönsakerna på Lilla jordbruket. Det är ett samtal som behandlar allt från våra odlingsmetoder till vad KRAV-märket spelar för roll på gården - och något om vad bakgrunden och upprinnelsen till hur Lilla jordbruket blev till.
Lyssna här eller ladda ned avsnitt 77 av Odlarna till din podcastspelare.
Vi bjuder även till Studiebesök på gården, och gården är öppen för alla andelsägare, kolla in i butiken här på hemsidan för mer information.
Bilderna på hemsidan är tagna av Stina Hylén, Sanne Lundbäck och Lilla jordbruket