Investera i

Lilla jordbruket

Andelsjordbruket är fundamentet i vår verksamhet, men vill du stötta Lilla jordbruket lite extra öppnar vi nu för att ta emot kapital – som går till investeringar i odlingen.


Så här funkar det:


  • Du lånar ut en del av dina sparpengar till oss, vi skriver avtal och skakar hand. Pengarna blir låsta under säsongerna och om du behöver plocka ut dem gör du en anmälan.


  • Då budgeterar vi för det och gör återbetalningen i mars året efter. Annars blir pengarna kvar i verksamheten ytterligare och vi räknar upp 2% för varje år för att kompensera för inflation. Vi söker främst er som vara med på längre sikt.


  • Som tack för stödet får du rabatt på våra blompass och andelsjordbruksomgångar, samt trädgårdstjänster, rådgivning och studiebesök.

2021 års investeringsprogram gick över förväntan - nu implementeras investeringarna innan vi tar nästa steg


225 000 kronor blev det samlade resultatet från lanseringen av investeringsprogrammet 2021 - så himla bra! Det har lett till viktiga inköp på gården, bland annat nya bord till förkultiveringen, en vertikalklippare och inte minst en riktigt smidig ny traktor.


Nu fortsätter investeringsprogrammet, men platserna för 2022 är redan fyllda. Vill du delta som investerare längre fram? Mejla oss på lillajordbruket@gmail.com så hör vi av oss när nytt utrymme finns!


De större poster vi planerar inför säsongen 2022 är en ny larvtunnel och att hyra maskiner för att dränera två sektioner av odlingen.

Vi arrenderar marken som Lilla jordbruket står på från Göteborgs stad.


Som markägare har de varit lyhörda och aktiva, de har byggt det stora växthuset, köpt kylrum och ordnat pumphus som blivit en del av hyreskostnaden. Sedan ett par år har de gjort klart att vi inte kan förvänta oss att de hörsamma fler initativ.


Eftersom vi hyr marken försvåras möjligheten att ta banklån, så nu fortsätter vi med detta: En mikrofinansiering via er kunder och följare som tycker att Lilla jordbruket behövs, gör något bra, och är trygga med att vi kommer fortsätta göra det.


Som med allt när det gäller pengar finns det risker och det är viktigt att gå tillväga ordentligt. Därför har vi tagit fram avtalet tillsammans med en jurist på Coompanion, och vi kommer inte hålla öppet för mer kapital än vad vi har täckning för. 

I praktiken innebär ett engagemang detta


  • Ladda ned avtalet här (avtal, klicka här) och se om villkoren stämmer överens med dina förväntningar, hör gärna av dig om du har några frågor.
  • Ta kontakt med oss om ditt intresse och vilken summa du vill låna ut, nivåerna vi tar emot är 10 000, 25 000 och 50 000 kronor.
  • Vi träffas och skriver på avtalet, du får 5% rabatt på blompass och andelsjordbruket samt 10% rabatt på övriga tjänster vi erbjuder i webbutiken - samtliga förmåner är giltiga så länge ditt engagemang varar hos oss.

Lilla jordbruket i siffror


Säsongen 2021 omsatte vi 700 000 kronor, hade ca 230 unika andelsägare som vi levererade 2 388 grönsakskassar till. Från sista torsdagen i april till mitten av november blev det i snitt 80 kassar i veckan i 30 veckor. 


Vi var sex olika medarbetare som tillsammans lagt ned 16 månaders arbete och fyra praktikanter har deltagit mellan 6-18 veckor vardera. På 4 000 kvadratmeter odlades 75 grönsaksbäddar, Vi investerade i en traktor, vertikalklippare, växthusinredning och en renovering av verksamhetslokalen tack vare investeringsprogrammet. På bäddarna odlades 60 olika grödor.


Inför 2022 har gör vi en liknande insats som 2021. Vi gör om upplägget på andelsjordbruket men siktar på att skörda och leverera ett något större antal grönsakskassar. Inga stora investeringar planeras utöver en ny larvtunnel, istället ska 2021 års investeringar inlemmas till fullo i verksamheten. Det blir ett stabiliserande år inför en framtida ytterligare expansion av Lilla jordbruket och vi siktar på att omsätta 750 000 kronor.