andelsvillkor

Hur fungerar

andelsjordbruket

Som andelsägare köper du in dig i Lilla jordbrukets skörd. Betalning sker nu under vintern och för pengarna anställer vi medarbetare, köper fröer, planteringsjord, gödsel och allt annat odlingen behöver. Sedan får du grönsaker under perioderna du valt, det går att köpa en eller flera andelar från en eller flera omgångar.


 1. Primörer börjar maj och sträcker sig till midsommar, åtta kassar levereras.
 2. Semesterkassen börjar i slutet av juni- slutet av juli, sex kassar levereras.
 3. Årets skörd börjar vecka 32 och sträcker sig till vecka 41, tio kassar levereras.
 4. Höstmånad äger rum mellan vecka 43 - 47, fem kassar levereras. Den här andelen lanseras i augusti 2020.


När du beställer en andel får du betalningsinstruktioner till mejladressen du angivit. Efter betalning äger du andelen - precis som t ex en konsertbiljett - och då har du 30 dagars ångerrätt som avslutas tidigt om andelsomgången hinner börja. Fullständiga köpevillkor finns här: Köpevillkor på Lilla jordbruket.


Gästspel från våra grannar Sandra och Leif Rydevald, och familjen Alzoubi, kommer också ingå i kassarna. Båda driver KRAV-märkta grönsaksodlingar i Bergum och Torvhög, inom tre kilometers avstånd från oss.

Utdelning av kassar


Vi packar grönsakerna så att de är färdiga på torsdag eftermiddag varje vecka under omgången, därefter hämtar du kassen på platsen du föredrar. Vi har ambitionen att öppna ytterligare utlämningsplatser framöver.


 • Två utlämnigsplatser finns. Vid beställning av andelen bestämmer du vilken utlämningsplats du föredrar, det går bra att skicka ett mejl och byta plats.
  1. Vår gård med adressen Bergums mellangårdsväg 1, 424 91 Olofstorp.
  2. Heurlins plats i centrala Göteborg, i närheten av Järntorget.
  3. Semesterkassen går bara att hämta på gården.


 • Utlämningen på gården sker från torsdag kl 16:30 - fredag kl 18:00. Kassarna finns i packlokalen eller kyllagret - vi skyltar ordentligt så att du hittar.


 • På Heurlins plats står vi torsdagar mellan kl 17:00 - 18:30 på gräsplätten i mitten av parkeringen. Heurlins plats ligger i närheten av Järntorget, bakom Folkets hus. Missar du utlämningen där går det att hämta kassen på gården fram till kl 18 på fredagen.


 • Hämtas inte kassen spenderas ändå den veckan och Lilla jordbruket blir fri att hantera den. Vi har ett samarbete med Hjällbo kyrka dit vi kör grönsaker som är på väg att bli dåliga så att det inte blir något matsvinn (de har en väletablerad verksamhet för matutdelning till papperslösa personer i Göteborg).

Det går att boka om kassar


Standard är att du får en kasse i veckan under andelsomgången. Det går bra att boka om kassarna så att du får dem under de veckor du föredrar, så länge det är under samma andelsomgång. Föredrar man till exempel två kassar varannan vecka går det bra, eller om man vill boka om någon enstaka vecka som man är bortrest. Observera att en ombokad vecka alltid gör att du får två kassar en annan vecka.


Det går alltid bra att överlåta veckor till vänner och släktingar, då behöver ingen ombokning ske. Semesterkassen går tyvärr inte att boka om.


 • Boka om senast tisdag samma vecka som utlämning, därefter stängs ombokningen för den veckan. På det viset skördar vi inte onödigt mycket grönsaker.


 • Boka om genom att mejla ombokning@lillajordbruket.se, skriv vilken vecka du vill hoppa över och vilken vecka du istället vill få två kassar.


 • Det går endast att boka om kassar inom en och samma omgång. Det går alltså inte att boka en primörkasse till en vecka under Årets skörd-omgången.

Vi delar på riskerna med grönsaksodlingen


En idé med andelsjordbruket är att vi tillsammans delar på riskerna med grönsaksodlingen. Modellen grundar sig i att hitta ett långsiktigt hållbart jordbruk och genom att dela på riskerna blir vi fler som hjälps åt om olyckan är framme.

Under åren har vi funderat vad detta ska innebära, 2020 blir det som följer:


 • Vid force majeure som till exempel långvarig torka eller nederbörd, osedvanligt hård storm och svåra köldknäppar sent på våren eller tidigt på hösten - då kan innehållet minskas eller veckor plockas bort från andelen utan ersättning.


 • Det samma gäller vid oväntade svåra sjukdomsfall och olyckor på gården.


 • I andra fall, om till exempel planeringen brister eller skördeförluster som orsakats av oss själva uppstår, ersätter vi uteblivna grönsaker med presentkort på framtida grönsakskassar. Vi på Lilla jordbruket avgör vilken situation som uppstått.


Ett exempel på force majeure är torkan 2018. Då lyckades vi ändå leverera alla grönsakskassar, men hade torkan drabbat oss ännu hårdare skulle vi ha behövt dra ned på innehållet i kassarna.

kontakt@lillajordbruket.se

Bilderna på hemsidan är tagna av Stina Hylén, Sanne Lundbäck och Lilla jordbruket