andelsvillkor

Hur fungerar

andelsjordbruket

OBS andelsjordbruket på Lilla jordbruket kommer förändras till 2022, nedan är 2021 års villkor:


Som andelsägare köper du in dig i Lilla jordbrukets skörd. Betalning sker i förväg och för pengarna anställer vi medarbetare, köper fröer, planteringsjord, gödsel och allt annat odlingen behöver. Sedan får du grönsaker under perioderna du valt, det går att köpa en eller flera andelar från en eller flera omgångar.


 • Primörer börjar i maj och sträcker sig till midsommar, sju kassar levereras.
 • Semesterkassen pågår från slutet av juni till slutet av juli, sex kassar levereras.
 • Årets skörd börjar tidigt i augusti och slutar i oktober, tio kassar levereras.
 • Höstmånad äger rum mellan 14 oktober - 18 november, sex kassar levereras. Den här andelen lanseras i augusti 2021.


När du beställer en andel får du betalningsinstruktioner till mejladressen du angivit. Efter betalning äger du andelen - precis som t ex en konsertbiljett - och då har du 30 dagars ångerrätt som avslutas tidigt om andelsomgången hinner börja. Fullständiga köpevillkor finns här: Köpevillkor på Lilla jordbruket.


Gästspel från våra grannar Sandra och Leif Rydevald kommer också ingå i kassarna. De driver ekocertifierade grönsaksodlingar i Bergum tvärs över gatan från oss.

Utdelning av kassar


Vi packar grönsakerna så att de är färdiga på torsdag eftermiddag varje vecka under omgången, därefter hämtar du kassen på platsen du föredrar. Vi har ambitionen att öppna ytterligare utlämningsplatser framöver.


 • Tre utlämnigsplatser finns. Vid beställning av andelen bestämmer du vilken utlämningsplats du föredrar, det går bra att skicka ett mejl och byta plats.
  1. Vår gård med adressen Bergums mellangårdsväg 1.
  2. Heurlins plats i centrala Göteborg, mellan Järntorget och Göta älv.
  3. Kollektivhuset Stacken i Bergsjön, Teleskopgatan 2.


 • Utlämningen på gården sker från torsdag kl 16:30 varje vecka. Kassarna finns i packlokalen eller kyllagret - vi skyltar ordentligt så att du hittar. Det går bra att komma flera dagar efter torsdagen, då finns grönsakerna i kyllagret.


 • På Heurlins plats står vi torsdagar mellan kl 17:00 - 18:30 på gräsplätten i mitten av parkeringen. Heurlins plats ligger i närheten av Järntorget, bakom Folkets hus. Missar du utlämningen där går det att hämta kassen på gården.


 • Till Bergsjön kör vi fredagar kl 16:30, utlämningen är öppen till kl 21 samma kväll.

Det går att av- och omboka kassar


Standard är att du får en kasse i veckan under andelsomgången. 2021 provar vi att öppna för ombokning till andra andelsomgångar och om oanvända kassar finns kvar vid årets slut går det att boka nästa säsongs andelar med dem som rabatt.


Det går alltid bra att överlåta veckor till vänner och släktingar, då behöver ingen ombokning ske. 


 • Av- eller omboka senast två dagar innan utlämning. På det viset skördar vi inte onödigt mycket grönsaker.


 • Mejla lillajordbruket@gmail.com, skriv vilken vecka du vill hoppa över. Om du vet vilken vecka du vill boka kassen till, skriv det gärna på en gång. Annars noterar vi den som innestående.


 • Tanken är att det här är en möjlighet att använda i undantagsfall så att det underlättar i vardagen. Om för många bokar hela omgångar till andra omgångar får vi se över systemet till nästa säsong.


  • Vi håller reda på hur många kassar du har innestående, men kommer inte påminna om dem innan säsongen är slut (det blir för mycket administration). Skriv en anteckning, eller låt oss höra av oss vid säsongens slut.

  Öppnare gård!


  På fredagar finns det möjlighet att delta i arbetet på fältet. Vi rensar ogräs, skördar och planterar tillsammans. Öppet kl 08:30-16:00 och kaffe serveras 10:00 och 13:30. Vi som jobbar här lunchar 13-14, det finns en mikro att värma medtagen mat och bestick att låna. 


  Det går även bra att komma på fredagarna för självplock på överskott. Vi håller er uppdaterade på instagram och facebook vad som finns för tillfället (när det finns överskott förstås).


  Spontana besök är så klart också hjärtligt välkomna, vi vill att ni ska känna er som hemma på gården (er skörd finns ju här!). Återigen är fredagar bra dagar, men även helg och andra dagar går bra - fast då kanske vi inte finns på plats. :)


  Det finns ett hushåll på gården och de jobbar inte på Lilla jordbruket, gräsmattan på framsidan och baksida om boningshusen hör till hushållet. Det finns även fyra glada hundar som vi försöker hålla reda på, de är jättesnälla även om de kan skälla lite. Vanligtvis är de i den stora hundgården på baksidan.

   Vi delar på riskerna med grönsaksodlingen


   En idé med andelsjordbruket är att vi tillsammans delar på riskerna med grönsaksodlingen. Modellen grundar sig i att hitta ett långsiktigt hållbart jordbruk och genom att dela på riskerna blir vi fler som hjälps åt om olyckan är framme.


   • Vid force majeure som till exempel långvarig torka eller nederbörd, osedvanligt hård storm och svåra köldknäppar sent på våren eller tidigt på hösten - då kan innehållet minskas eller veckor plockas bort från andelen utan ersättning.


   • Det samma gäller vid oväntade svåra sjukdomsfall och olyckor på gården.


   • I andra fall, om till exempel planeringen brister eller skördeförluster som orsakats av oss själva uppstår, ersätter vi uteblivna grönsaker med presentkort på framtida grönsakskassar. Vi på Lilla jordbruket avgör vilken situation som uppstått.


   Ett exempel på force majeure är torkan 2018. Då lyckades vi ändå leverera alla grönsakskassar, men hade torkan drabbat oss ännu hårdare skulle vi ha behövt dra ned på innehållet i kassarna.