En andel av skörden


Hos oss kan du bli andelsägare! Det innebär att du kan luta dig tillbaka och veta att hållbart odlade grönsaker är ordnade hela säsongen.


Grönsakerna eller buketterna levereras en gång i veckan från maj till november och du hämtar dem på en utlämningsplats i  Göteborg eller ute på gården i  Bergum.


På det här sättet får du ekologiska, småskaligt odlade grönsaker samtidigt som du är med på övergången till ett hållbart matsystem.

Av- och ombokning


Kommer livet, resan eller semestern i vägen för att hämta grönsakerna? Då kan du överlåta veckan till en vän eller bekant (så får de prova på goda grönsaker också) - eller boka om leveranserna. Det går bra att överlåta eller boka om så många kassar som du behöver.


  • Boka om senast två dagar innan utlämning. På det viset skördar vi inte onödigt mycket grönsaker.


  • Mejla lillajordbruket@gmail.com, skriv vilken vecka du vill hoppa över. Om du vet vilken vecka du vill boka kassen till, skriv det gärna också. Annars noterar vi den som innestående.


    • Vi svarar med hur många kassar du har innestående så att du har koll på det. Varje innestående kasse i slutet av säsongen förvandlas till en snittkasse i rabatt på 2023 års andelsjordbruk.

    Så går det till


    Det som odlas här ute blir ditt tillsammans med ett hundratal andra personer. Vi som jobbar på Lilla jordbruket sköter planering, odling, skörd och leverans. Kassarna plockas till ett varierat, spännande och lättlagat innehåll.


    Varje vecka levereras vad vi tänker räcker till ett tvåpersonershushåll och kostnaden per kasse blir i snitt 260 kr. Betalning sker i förväg och för pengarna anställs medarbetare, köps fröer, planteringsjord, gödsel och allt annat odlingen behöver.


    Du väljer själv var du vill hämta grönsakerna, läs mer här.


    Det finns två sorters grönsaksandelar: En utan uppehåll (lite billigare), en med semesteruppehåll. Utöver det kan du boka en blomsterandel, alla tre versioner har av- och ombokning om du är bortrest.


    Du får även ett nyhetsbrev varje vecka med innehållet, recepttips och vad som pågår på gården.

    Riskdelning


    En idé med andelsjordbruket är att vi tillsammans delar på riskerna med grönsaksodlingen. Modellen grundar sig i att hitta ett långsiktigt hållbart jordbruk och genom att dela på riskerna blir vi fler som hjälps åt om olyckan är framme.


    • Vid svåra väder som till exempel långvarig torka eller nederbörd, osedvanligt hård storm och svåra köldknäppar sent på våren eller tidigt på hösten - då kan innehållet minskas eller veckor plockas bort från andelen.


    • Det samma gäller vid oväntade svåra sjukdomsfall och olyckor på gården.


    • Om till exempel salladslöken blir drabbad av lökbladmögel - då blir det ingen salladslök, men istället kanske rödlöken går extra bra med mer av det i kassarna.