Lilla andelsjordbruket


Hos oss kan du bli andelsägare! Det innebär att du kan luta dig tillbaka och veta att hållbart odlade grönsaker är ordnat hela säsongen.


Grönsakerna levereras en gång i veckan från maj till november och du hämtar dem på en utlämningsplats i  Göteborg eller ute på gården i  Bergum.


På det här sättet får du ekologiska, småskaligt odlade grönsaker samtidigt som du är med på övergången till ett hållbart matsystem.

En andel av skörden


Det som odlas här ute blir ditt tillsammans med 80-90 andra personer. Vi som jobbar på Lilla jordbruket sköter planering, odling, skörd och leverans. Kassarna kurerar vi till ett varierat, spännande och lättlagat innehåll.


Varje vecka levereras vad vi tänker räcker till ett tvåpersonershushåll och kostnaden per kasse blir i snitt 240 kr. Betalning sker i förväg och för pengarna anställer vi medarbetare, köper fröer, planteringsjord, gödsel och allt annat odlingen behöver.


Känns det som ett långt åtagande att vara med hela säsongen? Prova att dela andelen med en vän - och kom ihåg att kassar går att överlåta och omboka (scrolla ned för mer om alla detaljer). 

Leveranser 


Vi packar grönsakerna så att de är färdiga på torsdag kl 16 varje vecka. Leveranserna pågår från maj till november (exakta veckor beror på vädret). Sommaruppehåll är 7 & 14 juli på Sjömanskyrkan samt 21 & 28 juli på gården. För leveranser utanför gården tillkommer 3,5kr avgift / vecka.


 • Två ordinarie utlämnigsplatser finns:
  1. Vår gård med adressen Bergums mellangårdsväg 1.
  2. Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget i centrala Göteborg.


 • Utlämningen på gården sker från torsdag kl 16:00 varje vecka. Kassarna finns i packlokalen eller kyllagret - vi skyltar ordentligt så att du hittar. Det går bra att komma flera dagar efter torsdagen, då finns grönsakerna i kyllagret.


 • Till Sjömanskyrkan levererar vi kl 16:00, de har öppet till kl 19 - det går även bra att komma på fredagen mellan kl 08:30-11. Blir det grönsaker över går de till restaurang Svinn som finns i samma hus.


 • Är ni tio eller fler? Då kan ni öppna en egen utlämningsplats! Mejla oss på lillajordbruket@gmail.com så berättar vi hur det går till.

Ombokning


Kommer livet, resan eller semestern i vägen för att hämta grönsakerna? Då kan du överlåta veckan till en vän eller bekant (så får de prova på goda grönsaker också) - eller boka om leveranserna. Det går bra att överlåta eller boka om så många kassar som du behöver.


 • Boka om senast två dagar innan utlämning. På det viset skördar vi inte onödigt mycket grönsaker.


 • Mejla lillajordbruket@gmail.com, skriv vilken vecka du vill hoppa över. Om du vet vilken vecka du vill boka kassen till, skriv det gärna också. Annars noterar vi den som innestående.


  • I bekräftelsemejlet skickar vi med en länk till en sida där du kan se vilka ombokningar du gjort och hur många extra kassar du har att boka in eller behålla som innestående. Varje innestående kasse i slutet av säsongen förvandlas till en snittkasse i rabatt på 2023 års andelsjordbruk.

  Riskdelning


  En idé med andelsjordbruket är att vi tillsammans delar på riskerna med grönsaksodlingen. Modellen grundar sig i att hitta ett långsiktigt hållbart jordbruk och genom att dela på riskerna blir vi fler som hjälps åt om olyckan är framme.


  • Vid svåra väder som till exempel långvarig torka eller nederbörd, osedvanligt hård storm och svåra köldknäppar sent på våren eller tidigt på hösten - då kan innehållet minskas eller veckor plockas bort från andelen.


  • Det samma gäller vid oväntade svåra sjukdomsfall och olyckor på gården.


  • Om till exempel salladslöken blir drabbad av lökbladmögel - då blir det ingen salladslök, men istället kanske rödlöken går extra bra med mer av det i kassarna.